fbpx
00
dagar
kvar på Early Bird Ramsvik!
Läs mer

Ninja Tyra. En Järv ambassadör!

Startsida | Ninja Tyra. En Järv ambassadör!

Träna med barnen. 

I en tid när skärmtid är det dagliga diskussionsämnet i en barnfamilj är det ju intressant att höra hur man motiverar barnen till rörelse… Då jag själv är född på 70-talet känns det som vi var utomhus jämt – det är ju så klart en grov förvanskning. Men jag, och många med mig, upplever att barnen idag är mycket mer stillasittande och att skärmen stjäl av deras initiativförmåga.

 


Personligen minns jag att mamma tog med tv-sladden när vi lämnades hemma själva, så mina föräldrar verkar onekligen ha haft lite liknande oro som jag har idag. 

Hemma försöker vi hålla på regeln “innan frukost och efter middagen”. Jag och barnen gillar tydliga regler och när vi håller dem så måste ju barnen hitta på något kul att göra…

Det vanligaste receptet på att få barnen i rörelse är att sätta barnen i olika aktiviteter. Det blir dans, fotboll, gymnastik – och en massa andra roliga sätt att sysselsätta sig på! Den enda nackdelen jag upplever är, förutom en massa tid i bil till och från aktiviteterna, att barnens (och min) fritid blir väldigt schemalagd. Fördelarna däremot är oändliga. Barnen får röra på sig och lära sig att samverka i grupp, samtidigt som jag kan få tid till egen träning. Själv försöker jag att komma ihåg att byta om till träningskläder innan jag kör till aktiviteten, då har man bestämt sig och det blir lite löjligt att sitta i träningskläder och titta på när barnet tränar. 

Men roligast tycker jag det blir när jag är på på barnens aktiviteter. Det är ju inte alltid enkelt, och det är definitivt inte självklart att jag drar på mig trikåerna och är med på dotterns dans, men på det flesta lagsporter välkomnas föräldrar som ledare. Man behöver inte vara grym på fotboll för att flytta koner, bära bollar eller hitta på en rolig lek inför uppvärmningen. Igår skällde sonen på mig efter bandyträningen, jag hade tydligen varit töntig på isen och han skämdes… Nu får han nog vänja sig vid sin töntiga pappa, hans äldre syskon har ju skämts över mig de senaste 10 åren!

En inspiration för oss på Järv Äventyr är Tyra och Ulf.

Uffe harvade på med fotboll i division 2 tills han la av 2014. Inte helt otippat så fick kroppen en chock av att gå från träning 5 gånger i veckan till helt sluta med träning. På ett år hade han ökat 25 kilo i vikt. Löpning fick ordning på livet och kroppen och när han testade OCR första gången 2016 var det kärlek vid första ögonkastet. Som vanligt när man är nyfrälst ville Uffe få med sig alla han kände i att tävla i att krypa i lera och slänga sig i lianer. Han drog med sin dotter Tyra på Tough Viking redan när hon var 5 år – och där och då föddes en idé om att träna och tävla ihop.

Nu är Tyra 12 år och tillsammans med pappa Uffe har de deltagit på flertalet Swimrun, OCR-lopp och vanliga löplopp. De tränar löpning och hinderbana tillsammans flera gånger i veckan, men Tyra tränar även parkour och fotboll. Ja, Tyra är en ovanligt aktiv unge. Kanske är det för att Uffe gjort rörelse utomhus roligt och tagit med henne på roliga tävlingar runt om i Sverige. 

På Tyras instagram @Ninjatyra får vi följa henne när hon springer, hoppar, gör volter och testar roliga utmaningar. Tyra vill via Instagram och TikTok inspirera andra barn och ungdomar till ett liv i rörelse och jag rekommenderar dig verkligen att följa henne. Kanske är det du som tar med dina barn på en löptur i skogen? Där det är viktigaste är att klättra i träd, vada över en bäck och att barnen hittar glädje i rörelse utomhus.

Jag känner inte många barn som går igång på en 5 kilometers löprunda, men 2 timmars äventyr i skogen lovar jag att alla barn älskar (i alla fall efteråt). Hur snabbt och hur långt er tid i skogen blir har ingen betydelse, det viktiga är att ni har roligt tillsammans!

Välkomna som Järva ambassadörer Tyra och Uffe!

Jonas Svengård

Fyrabarnspappa med kärlek till havet.

jonas@jarvaventyr.se

+46 735 272726


Alla nyheter

Järv Äventyr logo

VÄLJ DITT ÄVENTYR

Järv Äventyr är 6 olika tävlingar på vackra platser i Sverige och Norge. Välj någon av destinationerna nedan för att läsa mer om tävlingen.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram