Det är något väldigt speciellt med Åre!
Jag antar att det är som de flesta platser som har en lång historia. Det sitter i väggarna. Lite som den väldiga skillnaden på Val d'Isere och Val Thorens. Båda dessa franska skidorter bjuder på fantastisk skidåkning men där Val Thorens är uppslängd på 80-talet och Val d'Isere är en gammal by som fick sitt första hotell 1888 och skidliftar på 1930-talet. Ena byn är känd som den fulaste skidorten i alperna och som alpernas Ibiza. Den andra byn är känd för sina många fina restauranger, butiker, bagerier och härliga atmosfär.
- Ni får själva gissa vilken by som är känd för vad.
Jag hade oturen att få uppleva denna monumentala kulturskillnad i mina tonår.
Min familj flyttade från Kungsbacka (en stad från 1400-talet) till Stenungsund som byggdes runt plastindustrierna på 50-talet. Även om jag var ung upplevde jag den kulturella skillnaden som enorm. Stenungsund var fult, ängsligt och helt utan identitet. Här var det upprörande homogent och obefintlig plats för oliktänkande. När vi efter 4 år flyttade från Bohusläns mest ogästvänliga och fulaste plats till Göteborg och jag började på Schillerska Gymnasiet var det som att livet återvände.
Det är det här jag älskar med Åre!
Hit har människor vallfärdat i många hundra år för frisk luft, rekreation, vandring, skidåkning och fest. I Åre är alla välkomna. Här finns något för de flesta och att miljön är magnifik är självklart ett stort plus.
Jag upplever Åre och Jämtland som föregångare gällande mathantverk och småskalighet. Här finns kafferosterier, mikrobryggerier, chokladtillverkning och en uppsjö av ostmejerier och lokala köttproducenter. Det fina tycker jag är att alla verkar så stolta över varandras hantverk. Går du in i en vanlig mataffär i Åre så frontas de lokala specialiteterna, de är inte undangömda på någon hylla längst in i affären. Ska du ta dig ett glas vin med charkbricka så lovar jag att det ofta ligger ost, bröd och chark från lokala producenter på brickan.
- Tänk om fler regioner i Sverige följde i Jämtlands fotspår, antagligen hade vi då fått en mer hållbar livsmedelsindustri och med många nya spännande mathantverkare.
Att vi fick ha vår urpremiär av Järv Äventyr i Åre 2021 var fantastiskt. Vi känner att Järv verkligen hör hemma här och att vi tillför en upplevelse av fjället som inte fanns i den väldigt digra eventkalendern som Åre Sweden bjuder på.
Premiären av Järv Åre var väldigt lyckad, deltagarna älskade både miljön och konceptet! Så nu är vi väldigt glada att få presentera Järv Åre 2022!
Till i år har vi bytt plats på Järv Arena från WM-6:an till Björnen, mycket för att cyklingen vid Björnen är otroligt fin. Vi vill med Järv Åre visa upp mångsidigheten med fjället sommartid. Första dagen är det upp på Åreskutan/Lillskutan till fots och andra dagen är det mestadels Mountainbike på roliga stigar som står på schemat.
Båda dagarna bjuder självklart på många kluriga uppdrag och gömda skatter.
Järv Åre är ett av de tuffaste Järv vi arrangerar, främst är det vandringen upp till Lillskutan och Åreskutan som är krävande, cyklingen dag 2 är enkel och alla som kan cykla kommer kunna njuta av äventyret. Vi rekommenderar att ni gjort några längre utomhusaktiviteter (helst över 2 timmar) som förberedelse inför Järv Åre.
Våra yngsta deltagare, Järv Åre 2021 var Erik 7 år och Viggo 8 år de kämpade på ungefär 4 timmar första dagen och även om det var lite tufft för dem stod de med ett leende på startlinjen dag 2.
Det är ju det som är det fina med Järv, det händer hela tiden något roligt utmed färden.
Vi kan verkligen rekommendera Åre på sommaren och när ni ändå planerar Järv Åre så boka en hel vecka! Här finns tusen saker att uppleva. Allt ifrån häftig downhillcykling till att bada i friska fjällbäckar eller kanota i Åresjön. Eller bara ger er ut på en vandring och plocka hjortron och avsluta dagen med en tur ned på byn.
Just nu har vi Early Bird kampanj för Järv Åre
Fram till 28 Februari betalar ni 1795:- för en lagbiljett
Från 1 Mars kostar lagbiljetten 2495:-
Vi ses i Åre // Jonas & Henrik