Det kan vara svårt att hitta den perfekta julklappen för den äventyrlige i ditt liv. Men oroa dig inte – vi har samlat nio förslag på utrustning och prylar som passar den som gillar att vara ute i naturen och utforska världen. Från trailskor och powerbank till laddsladd och löparryggsäck – här hittar du julklappstips för alla äventyrsmänniskor.
Löparskor som passar att springa eller vandra i terrängen med kan man skriva hur mycket som helst om. Men det finns några saker som är viktigt med skor som skall passa i skogen och på fjället. För det första så skall de ha en kraftigt mönstrad sula med en gummiblandning som greppar bra på hala klippor. För det andra så skall de vara gjorda i material som inte suger åt sig vatten utan lätt släpper ut vatten som kommit in och torkar fort. Vad gäller hur mycket dämpning man skall ha så beror det på hur långt man skall springa, hur erfaren man är av att springa och vilket underlag man springer på. Är man oerfaren och skall springa långt på hårt underlag som klippor så är det bra att välja en sko med mycket dämpning. Har man däremot sprungit mycket i lätta skor och skall springa i skogen med mjukt underlag så kan man med fördel välja en tunn sko för att det blir smidigare när man springer i teknisk terräng.
Exempel på bra sko med mycket dämpning: Hoka Speedgoat 5.
Exempel på lätt sko med tunn sula: VJ iRock 3
Mobiltelefonen har blivit ett multiverktyg och en mycket viktig säkerhetsutrustning att ha med sig på fjället. Men utan ström är den ju helt värdelös. Då är en powerbank kanon att ha med sig som back-up ifall mobilen skulle få slut på ström. Vilka krav ställer vi då på en powerbank. Jo dels skall den ha tillräcklig kapacitet och där tycker vi att man bör satsa på en med minst 10000 mAh. Det räcker för att ladda de flesta smartphones fullt två gånger. Sen är det viktigt att den är lätt i förhållande till sin kapacitet. Det finns powerbank som är vattenskyddade men de är oftast mycket tyngre. Då är det bättre att lägga sin powerbank i en plastpåse för att spara vikt. Dessutom vill man ju såklart att den skall ladda mobilen snabbt och att den själv går att ladda upp snabbt. Kontrollera att den både kan ladda och laddas med minst 20W. En powerbank funkar ju också fint för att ladda exempelvis pannlampa eller kamera.
Exempel på bra powerbank: Nitecore NB10000
Sladdar är ju verkligen något nödvändigt ont och de tenderar att trassla sig, vara i vägen, gå sönder och saknas när man behöver dem. Därför vill man ju verkligen inte ha fler sladdar än nödvändigt. Då kan det vara ett bra tips att köpa en sladd som passar till alla dina prylar som behöver laddas. Här ett bra exempel från Baseus.
Köldeffekten från vinden kombinerat med att man är blöt kan vara en farlig kombination. Man riskerar att mycket snabbt bli nerkyld. Får man bara på sig ett vindtätt lager så kan det göra stor skillnad. När skall man ha en regnjacka och när skall man ha en vindjacka? En vindjacka passar bäst vid mer intensiva aktiviteter där man svettas mycket. En vindjacka stoppar effektivt blåsten från att kyla ner en svettig kropp samtidigt som den är så pass genomsläpplig att svetten kan dunsta igenom tyget. En regnjacka, även om den är gjord i andasmaterial som gore-tex, klarar inte att släppa igenom fukten tillräckligt bra vid intensiva aktiviteter. Det gör att även om regnjackan är vattentät mot regn så blir man ändå genomblöt fast av svett. Faktum är att även vid regn så kan en vindjacka vara ibland vara bättre då den torkar väldigt fort. Dessutom är en vindjacka mycket lätt. Vindskjortan Sonic smock från OMM väger tex bara 48 gram. Men ibland kan det vara motiverat med en riktig regnjacka. Vid kraftigt långvarigt regn och lugnare aktiviteter är det skönt att ha en jacka som är regntät. Satsa även då på en som är så lätt som möjligt och andas så bra som möjligt. Även här har OMM en bra regnjacka på 95 gram som heter Halo Smock. North Face har också ett alternativ i deras material Futurelight som skall andas extra bra.
Många väljer ofta alldeles för stora och för tunga ryggsäckar när de springer eller vandrar på fjället eller i skogen. Fundera både en och två gånger över varje pryl som du stoppar ner i ryggsäcken om den verkligen kommer att behövas. Det finns ingen anledning att göra sin vandring eller löpning jobbigare genom att stoppa ner massa bra-att-ha-prylar som inte används. Med färre prylar kan man också välja en lättare och smidigare löparryggsäck. En löparryggsäck skall sitta tajt så att den inte skumpar på ryggen när man springer. Samtidigt så får den inte sitta för tight så att den orsakar skavsår. Många bra löparryggsäckar har också inbyggda vätskesystem som gör att man på ett bekvämt och lättåtkomligt sätt kan bära med sig vätska. Ett exampel på bra löparryggsäck är Salomon Active Skin 4. Den är tillräckligt stor för att få med sig det allra nödvändigaste.
Det är viktigt att anpassa vad man har på sig på överkroppen. Är det varmt ute är troligen det bästa en t-shirt i syntetmaterial där viktigaste egenskapen är att den torkar fort. Är det lite kallare ute kan det vara bättre med en t-shirt av ull eller ullblandning. Fördelen med ull är att det värmer även när det är fuktigt och dessutom så luktar inte ullplagg svett lika lätt som syntetmaterial gör. Nackdelen med ull är att det är ömtåligt och det kan lätt gå hål. Ullplagg torkar heller inte lika fort som syntet. Plagg som är 100% ull kan ibland också töja sig och därför kan det vara bra att välja material med en blandning av ull och syntet. Underställströjor i Merinoull får gärna ha en ¼-dragkedja i halsen. dels gör det att halsen på tröjan inte riskerar att töjas ut och bli för stor som annars är vanligt på ullunderställ och dels så har man möjligheten att reglera värmen genom att dra ner eller upp dragkedjan så som man vill. Ett bra exempel på underställ är Lauparen från Devold.
Den viktigaste egenskapen hos en löparstrumpa är att den skall förhindra skoskav. Det innebär att den behöver sitta tajt på foten så att friktionen uppstår mellan skon och strumpan och inte mellan strumpan och foten. Därefter så skall strumpan också hålla foten varm men det är ofta ett mindre bekymmer än man oftast tror. Så länge man rör sig så fryser man väldigt sällan om fötterna. Alla former av bomullsstrumpur är absolut förbjudn att använda vid vandring eller löpning. Välj istället syntetstrumpor vid varmt väder och ullstrumpor vid kallare väder. Syntetstrumpor torkar fort och behåller formen bra när de är våta. Ullstrumpor värmer även när de är fuktiga vilket passar bra när det är kallare ute. Vill man springaute på vintern kan det vara en bra idé med skidstrumpor i ullblandning som dessa från EQPE.
Ofta när man springer är det skönt att ha något på huvudet. På sommaren när det är varmt är det skönt att skydda huvudet med en tunn keps av något tunt ljust syntetmaterial. Skärmen gör också att man slipper att springa och kisa med ögonen. När det regnar är det skönt att ha en vattentät keps. Den gör att man slipper få regnet i ögonen och i ansiktet och värmer också skönt om det är kallt ute. När man springer i skogen är skärmen också ett bra skydd så att man slipper får grenar i ögonen. Ett exempel på en bra keps är Calvus från Arcteryx.
Det har varit en snabb utveckling på pannlampor de senaste åren tack vare led-tekniken. Det finns nu mycket ljusstarka pannlampor som inte är särskilt tunga. Det viktigaste med en pannlampa är att den klarar att lysa tillräckligt länge och tillräckligt starkt, men samtidigt får den inte bli för stor. Då kan det vara bra med en lampa med utbytbart batteri så man kan bära med sig ett extra batteri i fickan. Det kan vara en smart säkerhetsåtgärd så att man inte står där i skogen med slocknad lampa och får lysa sig hem med mobilen. Några andra saker att tänka på är att pannlampan skall sitta skönt på huvudet. Det är bra om bandet som går runt huvudet kompletteras med ett band som går över huvudet så att inte lampan glider ner eller skumpar. Det är också viktigt att man lätt kan justera vinkeln på ljuset. Ytterligare en bra egenskap är om lampan går att ladda med USB för då kan man ladda upp den med sin powerbank. Ett exempel på en bra lampa är Lumonite Compass.