fbpx
00
dagar
kvar på Early Bird Ramsvik!
Läs mer

5 tips på roliga aktiviteter på Höstlovet!

Startside | 5 tips på roliga aktiviteter på Höstlovet!

Nu äntligen kommer hösten med den lite kyligare och krispigare luften. Det är lite mörkare på eftermiddagar och kvällar men vad gör det, packa väskan med en ficklampa och en extra tröja.

Vi tänkte dela med oss av några aktiviteter som man kan göra med familjen. Ni får också några av våra, men framförallt barnens favoritrecept.


1. Svampjakt

Ta med en svampbok och en liten fickkniv och ge er ut och hitta delikatesser, men var uppmärksam och plocka bara svampar som ni är säkra på är ätliga.

2. Naturens eget smycke

Har du mindre barn kommer ett kanontips här, ta pakettejp alltså bred tejp och sätt som ett armband med klistret utåt. Plocka massa fina löv och kanske även lite blommor som finns kvar. Sätt de på tejpen och vips så har man ett fint armband. När man tycker att det är färdigt klipper man av det, och där har man en väldigt fin tavla.

3. Skattjakt

Här finns oändligt många varianter på. Men delar ett av sätten.

Bestäm ett område, det kan vara i trädgården, i parken, i ett stort naturreservat. Man väljer svårighetsgrad själv. Gör eller skriv ut en karta över området, rita sedan in ställen familjen ska ta sig till och till slut “skatten”. Skatten kan ju såklart vara det ni vill, lördagsgodiset, ipaden, en picknickkorg. I den här aktiviteten får man in många kluriga och pedagogiska moment. Använd fantasin! Skattjakt kan man göra hur svårt eller hur enkelt som helst.

4. Naturparkour

Tigerjakt/Krångelpromenad eller om man har lite äldre barn eller busiga vuxna så kallar vi det naturparkour.

Det går alltså ut på att ta sig fram på ett så krångligt sätt som möjligt, hoppa över, krypa under, åla runt osv välj gärna en stig som ni gått på tidigare, men gå på sidan av stigen. Det här skapar otroligt mycket kreativitet och rörelseglädje, träning i dess roligaste form.

5. Lunch i naturen

Eller varför inte bara dra ihop familjen eller varför inte hela släkten och fixa en enklare lunch och dricka saft i naturen. Ett givet inslag i alla fall för oss när vi är ute i skog och mark är något gott att tugga på. Det behöver absolut inte vara krångligt det heller, man behöver bara förbereda sig lite hemma.

Krabbelurer är en klassiker i skogen här kommer mitt favoritrecept:

       Ingredienser

 • 1 dl strösocker
 • 4,5 dl vetemjöl
 • 2 tsk bakpulver
 • 2 tsk vaniljsocker
 • 1 krm salt
 • 2 ägg
 • 1,5 dl mjölk
 • + smör till stekning

        Gör så här

 1. Blanda strösocker, vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt i en bunke.
 2. Tillsätt äggen och mjölken och rör till en slät smet.
 3. Värm stekpannan, men inte för het så att de bränns. Stek krabbelurerna cirka 2-3 minuter på varje sida tills de fått fin färg.

Den här smeten går utmärkt att göra dagen innan och hälla i en flaska så är det lätt att ta med. Gör krabbelurerna antingen över öppen eld, eller på friluftskök.

Äpplekaka eller Kanelbullar

Nu ska ni få världens bästa lifehack, äppelkaka eller kanelbullar på trangiakök. Det enda ni behöver är: Trangiakök eller liknande, färdig pizzadeg (finns gluten och laktosfri), smör, äpplen, socker, kanel/kardemumma

 • Rulla ut degen och låt pappret sitta kvar, blanda ihop ca 100-150g smör tillsammans med socker och kanel, bred ut fyllningen på degen (om du gör äppelkaka så skivar du äpplen tunt och lägger ut på degen nu) rulla ihop degen från långsidan (utan pappret) skär degen i 2-2,5cm breda skivor.
 • Smält ca 25g smör på medeltemperatur, det får inte vara för varmt för då bränns sockret lätt, så börja på lägre temp. Stek ca 2-3 min på varje sida tills de är gyllenbruna de får en krispig yta och fantastiskt goda!

Serveras med fördel med varm choklad, saft eller kaffe.


Alla nyheter

Järv Äventyr logo

VÄLJ DITT ÄVENTYR

Järv Äventyr är 6 olika tävlingar på vackra platser i Sverige och Norge. Välj någon av destinationerna nedan för att läsa mer om tävlingen.

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram